Contemporary Art og en kvinde ved navn Magdelena

I den lille by Andratx en halv times kørsel fra Palma ligger CCA Andratx – et kunstcenter dedikeret til Contemporary Art. Centeret blev bygget i 2001 af de danske galleriejere Jacob og Patricia Asbæk og rummer foruden store udstillingslokale lejligheder, som stilles til rådighed for kunstnere. Den kæmpestore bygning er tegnet af den mallorcinske arkitekt Jamie Bastard og ligger smukt med bjergene som baggrund.

Magdalena March er manager på CCA Andratx og tager selv del i den daglige gang på kunstcenteret. Hun er født på Mallorca og er opvokset med lange somre i sommerhuset med bedstemoren. Efterhånden som turisterne fik øje på Mallorca kunne familien leje sommerhuset ud og på en måned tjene det samme, som faderen tjente på 2 år. Nu fik somrene med bedstemoderen ende, og selvom Magdalena længes tilbage til sommerhuset, er hun fuldt klar over, at pengene har gjort det muligt for hende at få en uddannelse og har betalt for hendes hus, bil og livsstil – et dilemma som tydeligt er en del af hende.

Kunstcenteret i Andratx er helt sin egen. Hele finansieringen er privat, og på en måde er formålene filantropiske. Formålet ikke nødvendigvis at tjene penge men at skabe smukke rammer for moderne kunst, at give kunstnerne et sted, hvor de kan udfolde sig og skabe  et sted, hvor mennesker kan møde kunst.

CCA Andratx arrangerede på et tidspunkt en kunstner til at lave kunst sammen med børn. Samme kunstner havde tidligere været en del af at et lignende projekt i Palma, hvor ingen eller meget få børn dukkede op. Det arrangement havde været gratis, men Magdalena ville ikke ligge lokaler og personale til gratis, så hun satte en pris på 50 euro. Resultatet blev, at det strømmede ind med børn fra velhavende familier, som udfoldede sig kunstnerisk, mens deres mødre benyttede kunstcenterets café – med andre ord en succes. En forklaring på dette kunne være opfattelsen af, at kvalitet koster.

Vi tog fra CCA Andratx med en fornemmelse af at have oplevet noget unikt. Magdelena havde givet os en meget personlig beretning fra livet på Mallorca med turisme, kunst, politik og CCA.

This entry was posted in Ikke kategoriseret. Bookmark the permalink.

Skriv et svar