Skip to content

Categories:

Foreløbig evaluering af foredrag på Villum Clausen

Observationstur på Villum Clausen mhp. At afholde foredrag ombord.

 

Den 13-04-2010 blev observationsture gennemført af Jesper Larsen med Villum Clausen fra Rønne til Ystad 1715 og igen Ystad-Rønne 1900, hvor formålet var at få en generel fornemmelse af hvordan forholdene er ombord mht. at afholde foredrag på Villum Clausen. Forud for turen var afholdt et møde med marketingschef Pernille Kofod Lydolph og Chefpurser Jørgen ? der, ud fra Jørgens erfaringer,  sandsynliggjorde at det bedste område at afholde foredrag ville være det afgrænsede område der ligger lige overfor Informationen:

    

Forud for mødet var formodningen at hele den bagerste del af færgen var det bedste område selvom det virke lidt for stort. Dette lille område var slet ikke i betragtning, da man øjensynlig ikke nemt bemærker det. Det blev besluttet at afsøge muligheden for at afholde foredrag i netop dette aflukke, fra nu af kaldet ”foredragssalen”

 

Flere elementer var i fokus:

  • Passagerernes præferencer for siddepladser
  • Lydniveauet i Foredragssalen
  • Passagerernes bevidsthedstilstande i forhold til tidspunkter under overfarten, energien i rummet, og på færgen
  • Timingen af foredraget i relation til intro-video, reklamer mv.
  • Evt. emner vedrørende underholdning. Hvilke foredragsemner kunne tænkes, hvad kunne ellers være interessant

 

Observationer Rønne – Ystad  

 

Ikke mange med, folk fordeler sig jævnt på hele færgen, dog flere nede end på 1. Sal.

Observationer vedrørende Foredragssalen:

1700                    Folk går målrettet ind i aflukket, og virker bevidst om at det er her de vil sidde. Enkelte rejser sig efter få minutter for at handle, men ingen går permanent igen. Der er ca. samme belægning i dette lokale som i resten af færgen. Efter 5-10 minutter er der 11 personer

1715                    Sikkerhedsfilm kører lige over i introfilm for Villum

1720-1724  Tilflytterfilm

1724 Reklame

1726 Stille

1729 kaptajnen fortæller 1 minut

1730 stille igen.

1730 folk sidder roligt, ingen snakker, ingen sover, der er stadig 11 i lokalet, de fleste læser, en sidder og observerer. Generelt er der stille. Der er en grundtone af maskinlyd, der godt kan overdøves, men som bliver en udfordring på lang sigt.

17.36 nogen sidder nu og småsludrer. Man kan svagt hører aktiviteterne i travellershoppen, og endnu svagere fra resten af skibet.

17.38 servicemeddelelse på dansk og engelsk vedrørende traveller shoppen. Ca 30 sekunder

17.48 Stadig helt stille (bortset fra førnævnte baggrundstøj)

17.57 Stadig stille. En handler i shoppen og sætter sig ned igen.

17.58 og endnu en…….   Og en endnu

17.59 et par småbørn fra legeområdet løber ud i det helt åbne område og kan tydeligt høres

18.00 en taler i mobiltelefon

1800 børnene leger nu på trappen op til loungen og kommer med lyde der går ”igennem”. Når man sidder i ”foredragssalen” får man en klar fornemmelse af det ville være hensigtsmæssigt på sigt med en form for afskærmning mellem gangarealet og foredragssalen. (se billeder herunder). Senere samtaler med Jørgen afdækker at dette ville være muligt mht. samspillet med flugtveje, men skal undersøges vedrørende samspillet med sprinkler anlægget.

 

1804 et par andre børn er kommet med deres far hen til spillemaskinen og taler relativt høj, med en stemme der ligeledes går ”igennem”

Spillemaskiner
Herretoilet

 

1806                    reklamen starter igen og kører under 1 minut, og stopper så

1807                    Børnene leger stadig på trappen og er ret gennemtrængende. Der er meget tydelig lyd fra det åbne område ved hovedtrappen og ind til ”foredragssalen”. Der er en tydelig forskel på voksnes stemmer og børnestemmer, hvor de voksnes stemmer er nemme at abstrahere fra.

Ca hver 3. minut er der nogen der går forbi. Virker uproblematisk. Indgangen til herrretoilettet er på gangen der flugter med ”foredragssalen” men er så langt ned ad gangen så den ikke virker til at have noget med rummet at gøre

1813 Man registrerer en lille ændring i motoromdrejningstal

1813 Aktivitetsniveauet stiger, flere går forbi ca. 1 hver minut.  Flere går på toilettet

1815-1820 opmærksomheden sandsynligvis rettet med at færgen snart er fremme

1823 ”færgen er i havn om få minutter” information på dansk og engelsk ca 2 minutter

Folk går i stort tal frem og tilbage, mange er samlet i det åbne område, afventer

1828 færgen lægger til

1829 folk går i land.

 

 

Observationer Ystad-Rønne, samt interview

 

Lidt flere mennesker med end forrige afgang. Til forskel fra forrige afgang er der her en gruppe unge med, men øjensynligt ingen helt små børn

1845 Info i højtaler ”vi gør opmærksom på at sæder er til at sidde på osv.”

Der sidder lidt flere mennesker i aflukket, og virker til at være den samme slags mennesker som før, og de sidder de samme steder. De er mellem 40 og 60. Der en gruppe på 4 og resten er enten par eller enlige. Jævnt  fordelt mellem kvinder og mænd. Der er 16 i alt, hvilket igen afspejler hvad der er på resten af færgen.

1850 en rejser sig for at handle

1852 ”vi gør opmærksom på at man ikke må være på vogndækket osv” 1 minut

1855 info

Ikke flere observationer, resten interviews:

Der er blevet interviewet 1 person der sad i Foredragssalen, og 2 personer, mor og datter, der sad udenfor, i Bistroen. Pga. den manglende mængde af interviews kan resultaterne ikke bruges til andet end inspiration og input, og ikke som data.

Interviews med 2 rejsende i Bistroen:

Mor 62 år, datter ca 40 år, rejser relativt ofte ca. 1 gang om måneden

”Vi sidder aldrig i aflukket, har faktisk ikke rigtig bemærket det. Vil gerne sidde behageligt, men pga. korte ben (eller høje stole) er flystole ikke attraktive”. Mht. 1. Sal så har moderen faktisk kun været der en enkelt gang.

”Aflukket er uinteressant, kan ikke se mennesker. En stor del af oplevelsen under overfarten er at se andre mennesker”. Når datteren ind imellem sætter sig på 1. Sal er det for at se på andre mennesker i stueplanet deroppefra.

 

 

Begge synes det lød spændende med forskellige former for oplevelser. De kunne selv nævne en gang hvor garderhusarerne optrådte med et eller andet under overfarten, hvilket havde været en stor oplevelse.

Begge ville ikke have noget imod at blive påduttet oplevelser i en eller anden udstrækning, men ikke som aktivt deltage. Man vil forbeholde sig retten til at være tilskuer. Mere konkret ville man ikke bryde sig om f.eks. som tilskuer til en tryllekunstner at risikere at blive hevet ud på gulvet som hjælper, eller på anden måde skulle gøre noget.

Begge siger at de godt kunne forestille sig at ville rejse sig fra Bistroen og gå til aflukket eller et andet sted hen, hvis der blev annonceret at der skete et eller andet der, alt efter hvad det var. Begge virker igen brede mht. hvad dette skulle være. Igen vigtigt at man får lov at være ikke-interagerende tilskuer.

”Det vil altid være spændende at der skete et eller andet, men måske ikke 0645”

På forespørgsler om det f.eks. kunne være spændende at høre på politikere, svares nej. Ved gentagende setups, hvor jeg f.eks. forestiller mig en tænkt situation hvor vi snart har valg på Bornholm, og hvor dette valg ville være meget afgørende for et eller andet, at den pågældende politiker er helt central for emnet, svares stadig nej, også selvom emnet evt. er vigtigt for moderen og datteren.

En lang række andre emner såsom musik kunne være interessant.

 

 

Interview med rejsende i aflukket.

Mand ca. 35 år, alene. Rejser sjældent, mindre end 1 gang om måneden

 ”Plejer at sidde her, har altid gjort det. ”

”Området er centralt.”

På spørgsmål om hvilke foredragsemner man evt. ville kunne interessere sig for svares:

”Ved ikke præcist hvilket emne der evt. ville kunne interessere. Vil ikke udelukke at ville høre et foredrag, men skal se emnet først. ”

”Musik er muligvis ikke noget der ville interessere under en overfart, men hvis det skal være, så rock eller klassisk.  Evt. vil det være irriterende pga. høj lyd, hvilket hyppigt følger med fremføring af musik”.

Under interviewet får man en fornemmelse af at denne passager har en ret klar forudfatning om, hvad det vil sige at foretage en overfart og hvad han forventer af den. Han går målrettet op til sin faste plads, og læser i den bog han har medbragt til lejligheden.

På mine udtalelser om at der evt. skal foretages en eller anden form for oplevelse ombord skal han tydeligvis bruge en del tid på at forestille sig hvordan dette vil være, og han har det ikke nemt ved yderligere at skulle tage stilling til, hvilken form denne oplevelse i så fald skal have.

Der spores ikke direkte modvilje med et sådant tiltag, men anstrengelse for at kunne forestille sig det.

 

 

20.09 Ankomstmusik ” Bornholm Bornholm ….”

 

Refleksioner vedrørende afholdelse af foredrag på Torsdag d. 15-05

Foredragssalen er klart det bedste sted at starte op i. Salen har plads til ca 50 personer, det er aflangt, og der er strømudtag og et lille bord i den rigtige ende til at arrangere projekter mm. Lydmæssigt er det ok, og der er ingen steder der er bedre. Jeg har ingen ide om hvor gennemtrængende lyden er fra foredragssalen og ud i resten af færgen, men der var meget lydt fra trappeområdet op til 1 sal og ind i Foredragssalen, så det er sandsynligt at der ligeledes er lydt den anden vej, således at foredraget vil genere dem der sidder i trappe- område.

 

 

 

 Foredragssalen er sandsynligvis et af de mest uforstyrrede sted på færgen, og det eneste problem jeg evt. kan forudse er hvis der er mange personer der har dette aflukke som sit faste sikre sted at gennemføre en overfart i, og som ikke er interesseret i at blive påduttet et foredrag. Måske kan der dog også være personer der standser op på gangen af nysgerrighed, og derved kommer til at blokere gangen.

Tidsmæssigt er der stille fra 1730 efter kaptajnens velkomst (hvis den kommer på samme tid) og frem til 1815, hvor folks opmærksomhed retter sig mod den kommende landgang. Jeg planlægger derfor et foredrag der vil vare i 45 minutter og ligge i dette tidsrum. Foredraget vil være Bornholms lange befrielse.

Det er ikke Jørgen der er med på overfarten den 15-04, men Jørgen vil Informere Bo så han vil afspærre rummet, og kun åbne op for det når det er annonceret i højtalerne at der vil være et foredrag ombord, og hvor det vil være. Således vil alle der sætter sig derind vide at der vil være et foredrag i dette aflukke på denne overfart. Denne annoncering vil komme kl 1715, således at der er 15 minutter til at indfinde sig til foredraget der starter kl. 1730. Måske vil det være hensigtsmæssigt at der var en form for skiltning således at det stod at der vil være foredrag i rummet umiddelbart ved indgangen til det, og hvornår det vil være ?

 

Indgang

 

 

Et skilt sparer mange forklaringer.

 

Jørgen bød på mad, dette var en stor oplevelse

Posted in Uncategorized.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.