Skip to content

Categories:

Opsamling

Energigruppen på Mallorca

I forbindelse med uddannelsen ”Oplevelsesledelse” udbudt af Center for Regional og Turismeforskning, har gruppen deltaget i en studietur til Mallorca i oktober 2009. Modulet vi er i gang med i 2. Halvdel af 2009,  hedder  ”Ledelse, strategi, innovation og organisation” og har fokus på udviklingen i samfundet og oplevelses virksomhedernes marked. Da Mallorca på mange måder forholder sig til resten af Spanien,  som Bornholm forholder sig til resten af Danmark, har det været naturligt for gruppen at søge efter projekter eller andet på Mallorca ud fra konkrete Bornholmske problemstilling for at hente inspiration til disse.

Gruppen har primært søgt indsigt indenfor områderne energi og miljø og har haft følgende underemner som konkrete punkter:

  • Bæredygtighed
  • Agenda 21
  • Green Card
  • Energiforsyning
  • Økologisk produktion – Fair Trade
  • Relationer til Bornholms Brandingstrategi

Da det netop er Bornholm, herunder Danmark, der er styrende for hvad vi har søgt på Mallorca, følger herunder en kort gennemgang af udvalgte dele af den Bornholmske situation vedrørende Energi og Miljø:

Danmark og Bornholm:

Danmark har imødegået klimaudfordringens krav til  alternativ energi på en unik måde, sandsynligvis fordi vi i Danmark står i en speciel situation vedrørende landes energiforsyning. Vi har ikke mulighed for vandkraft som landene nord for os typisk har, og vi har dårligere muligheder for solenergi end landene syd for os.  Desuden har Danmark kun et relativt lille areal, og det meste af dette er meget effektivt udnyttet af landbruget, således at der er begrænsede muligheder for forskellige former for energiafgrøder. Oven i disse begrænsende faktorer har vi  i Danmark en selvpålagt hindring, i form af en politisk beslutning om at vi ikke vil have atomkraft.

Til gengæld har vi rigelig og stabil vind, og  har efterhånden udviklet vindkraften så vi betragtes som førende på dette felt. Desuden har det intensive landbrug givet muligheder for udnyttelse af gylle og halm til henholdsvis biogas og varme. I Danmark er det en udbredt opfattelse at eventyret med vores vindmøller skyldes at nogen på et tidspunkt lavede den vindmølle vi nu sælger, og at den nærmest blev opfundet i Danmark. Altså at det hele drejer sig om den intuitive geniale opfindelse af en af os danskere der jo er så utrolig opfindsomme. Med til historien er at Danmark har ret unikke forhold mht. selve vinden i området, men vigtigere er den støtte og øvrig bevågenhed vindmølleindustrien fik da den var nystartet og skrøbelig. Sidenhen er vindmøllerne blevet en forrygende forretning og de danske vindmøllefabrikanter havde i 2002 en omsætning på 22 mia. kr. med en eksportandel på 88 pct., og en verdensmarkedsandel på omkring 50 pct. Vindmøllefabrikanterne og deres underleverandører beskæftigede i 2002 ca. 21.000 personer i Danmark. I 2002 udgjorde vindproduceret strøm 13,9 pct. af den samlede elproduktion i Danmark.

Vindkort over Danmark (http://www.energitjenesten.dk/files/fokusvind/fokusvind%5B1%5D.pdf)

Årsager til Dansk succes på området vindmøller:

http://www.sek.dk/forside/Energipolitisk%20udvalg%206.pdf

http://npinvestor.dk/nyheder/venstre-tag-fra-vindmoeller-og-giv-til-sol-og-boelgeenergi-193478.aspx

http://www.dongenergy.com/SiteCollectionDocuments/NEW%20Corporate/PDF/Groenne_regnskaber_2008/MBV_Groent_Regnskab_2008.pdf


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.